
Wat is solderen?
Solderen is het mechanisch en elektrisch verbinden van twee metalen oppervlakken, met behulp van metaal dat soldeer wordt genoemd.
Soldeer zorgt voor een stevige verbinding zodat deze niet losraakt door trillingen of andere mechanische krachten. Het zorgt ook voor elektrische continuïteit, zodat het elektronische signaal zonder onderbreking door de verbinding kan reizen.
Het soldeer wordt gesmolten met behulp van een soldeerbout. Flux wordt gebruikt om de oppervlakken te reinigen en voor te bereiden, waardoor het gesmolten soldeer kan vloeien en zich kan vormen naar de metalen oppervlakken.
Handsolderen is het proces van het solderen van één verbinding (genaamd “soldeerverbinding”) per keer.

Wat heb ik nodig om elektronica te solderen?
Bij het solderen van een elektronische connector naar een contactpunt (vaak een “pad” genoemd), heb je over het algemeen het volgende nodig:
- Een soldeerbout die het smeltpunt van het soldeer kan bereiken.
- Soldeerdraad, met of zonder fluxkern.
- Flux, als het soldeerdraad geen fluxkern bevat of als extra flux nodig is.
Wat is een soldeerbout?
Een soldeerbout is een handgereedschap dat wordt gebruikt om twee metalen oppervlakken aan elkaar te solderen. In zijn eenvoudigste vorm bestaat het uit een metalen punt, een verwarmingselement dat de punt op soldeertemperatuur brengt, een geïsoleerde handgreep om de soldeerbout veilig vast te houden en een stekker voor een stopcontact of het soldeerstation.
De taak van de soldeerpunt is om warmte van het verwarmingselement naar het soldeerwerk over te brengen. Het heeft een koperen binnenkant, die de hitte zo effectief en efficiënt mogelijk geleidt. Om het zachte, corrosieve koper te beschermen tegen flux en soldeer zit er een ijzeren beplating om heen en om te voorkomen dat de flux de punt bevochtigt heeft deze een verchroomde en vernikkelde beplating
Daarnaast zijn er opties die een betere controle bieden over de temperatuur van de soldeerbout en de warmterespons (tijd die nodig is om weer op te warmen na een soldering). Verder is er de mogelijkheid om een te kiezen voor een beter geïntegreerde soldeerpunt.


Wat is het verschil tussen een soldeerbout en een soldeerstation?
Een soldeerbout kan rechtstreeks op het stopcontact worden aangesloten, daardoor is deze het meest geschikt voor hobbyisten, maar er is geen controle over de temperatuur van de soldeerbout. De soldeerbout staat aan of uit.
Met een soldeerstation wordt de soldeerbout aangesloten op het station voor meer controle over de temperatuur en andere functies zoals het instellen van temperatuurgeheugen.
Welk type soldeer moet ik gebruiken?
Hoewel er een grote verscheidenheid aan verschillende soorten soldeer is, kies je in de meest eenvoudige vorm tussen lood of loodvrij, de diameter van de draad, fluxkern of vaste draad en het type flux.
Lood of loodvrij – Soldeer is over het algemeen een combinatie van metalen, die worden gekozen voor de beste betrouwbaarheid en geleidbaarheid. Lood, vaak gecombineerd met tin, is sinds het begin de steunpilaar van elektronisch solderen. Lood heeft een relatief laag smeltpunt en bevochtigt en vloeit gemakkelijk, waardoor het soldeerproces sneller, gemakkelijker en meer succesverzekerd wordt.
Vanwege milieu- en gezondheidsproblemen is er druk om over te stappen op loodvrij soldeer, een combinatie van tin en zilver. Loodvrij soldeer heeft een hoger smeltpunt en vereist over het algemeen actievere of meer geconcentreerde fluxen (hoger gehalte aan vaste stoffen) nodig om dezelfde soldeerprestaties te bereiken als soldeer met lood.
Voor typisch handmatig solderen, als het goed wordt gedaan, moet de betrouwbaarheid tussen lood en loodvrij soldeer ongeveer hetzelfde zijn. Voor high-end elektronica die wordt gebruikt in extreme omgevingen (bijv. ruimtevaartelektronica), zijn er zorgen over de neiging van tin in loodvrij soldeer om te kristalliseren en dunne draden van tin te vormen die uit de soldeerverbindingen kunnen groeien.
Als je elektronica repareert of assembleert voor gebruik in de VS, is loodsoldeer het gemakkelijkst om mee te werken en vormt het de meest betrouwbare soldeerverbindingen. De lage warmte genereert ook minder thermische belasting op de rest van de printplaat. Als het om een product binnen Europa gaat, is het raadzaam om loodvrij soldeer te gebruiken. Wel zou er eventueel, afhankelijk van wet- en regelgeving en de specificaties, een uitzondering gemaakt kunnen worden voor elektronica die zeer betrouwbaar moet zijn, zoals die wordt gebruikt in de lucht- en ruimtevaart. Loodvrij kan nog steeds nodig zijn, maar er kunnen uitzonderingen zijn die het gebruik van loodsoldeer mogelijk maken.
Diameter van soldeerdraad – Zorg ervoor dat je soldeerdraad bedoeld voor sanitair niet verwart met soldeerdraad bedoeld voor elektronica. Draad voor sanitair is veel dikker, 2 mm in diameter of hoger. Elektronica soldeerdraad zal dunner zijn, van 1,5 mm tot 0,5 mm, of zelfs minder. Stem de diameter af op de grootte van de connectoren en contacten die je soldeert. Als de diameter van het soldeerdraad te klein is gebruik je meer soldeer dan nodig. Te groot en het zal moeilijk zijn om op een druk bezette printplaat (PCB) te manoeuvreren, waardoor de kans op thermische belasting ontstaat of zelfs het solderen van andere componenten die geen verband houden met het uit te voeren soldeerwerk.
Fluxkern of massieve draad – Het meeste soldeerdraad wordt geleverd met een fluxkern, dus de flux wordt automatisch geactiveerd en vloeit over het soldeergebied wanneer het soldeer is gesmolten. Het is handiger en efficiënter om mee te werken. Vaste draad kan worden gebruikt, met flux toegevoegd door een kwastje of dispenser.
Tenzij een zeer specifieke specificatie vereist is die niet beschikbaar is als soldeerdraadkern, wordt over het algemeen fluxkern soldeerdraad aanbevolen.
Type flux – No-clean flux is een goede keuze voor solderen waar reiniging moet worden vermeden. Het kleine beetje restmateriaal kan op het bord worden achtergelaten of met een fluxverwijderaar worden verwijderd.
Hars geactiveerde flux (RA) biedt uitstekende soldeerbaarheid in een breed scala aan toepassingen. Voor het mooie en om corrosie te voorkomen is het beste om het residu na het solderen te verwijderen
Harsflux (R) of mild geactiveerde harsflux (RMA) kan over het algemeen na het solderen op de printplaat worden achtergelaten, tenzij het er netjes en schoon uit moet zien.
Wateroplosbare flux (OA) is een zeer actieve flux die is ontworpen om gemakkelijk te worden verwijderd met gedestilleerd water. Het kan ook worden verwijderd met isopropylalcohol / isopropanol (IPA). Het is erg belangrijk om in water oplosbare fluxresten te verwijderen, omdat ze zeer corrosief zijn.

Mogelijk zie je ook opties voor “halogeenvrij” of “nul halogeen”. Deze classificaties zijn voor bedrijven die groene initiatieven hebben, of moeten voldoen aan halogeenbeperkingen vanwege wettelijke of klantbeperkingen. Halogenen omvatten chloor, fluor, jodium, broom en astatine-elementen. Deze komen met compromissen zoals reinigbaarheid, dus als je niet verplicht bent om halogenen uit het proces te verwijderen, is het gemakkelijker om bij standaard fluxen te blijven die halogenen bevatten.
Moet ik lood of loodvrij soldeer gebruiken?
Zoals eerder aangegeven, als je elektronica repareert of assembleert voor gebruik in de VS, is loodsoldeer het gemakkelijkst om mee te werken en vormt het de meest betrouwbare soldeerverbindingen. De lage warmte genereert ook minder thermische belasting op de rest van de printplaat. Als het om een product binnen Europa gaat, is het raadzaam om loodvrij soldeer te gebruiken. Wel zou er eventueel, afhankelijk van wet- en regelgeving en de specificaties, een uitzondering gemaakt kunnen worden voor elektronica die zeer betrouwbaar moet zijn, zoals die wordt gebruikt in de lucht- en ruimtevaart. Loodvrij kan nog steeds nodig zijn, maar er kunnen uitzonderingen zijn die het gebruik van loodsoldeer mogelijk maken.
Wat is flux?
Flux is een voorbereidingsmiddel voor het soldeerproces. Bij het verbinden van twee metalen oppervlakken met soldeer moet er een goede metallurgische binding zijn zodat de soldeerverbinding niet losbreekt en de elektrische continuïteit niet verandert onder invloed van mechanische, temperatuur- en andere spanningen. Flux verwijdert alle aanwezige oxidatie en etst het oppervlak lichtjes om bevochtiging te bevorderen. “Bevochtigen” is het proces van soldeer dat over de oppervlakken van de contacten en de soldeerpunt vloeit, wat erg belangrijk is in het soldeerproces.
Welke type flux moet ik gebruiken?
No-clean flux is een goede keuze voor solderen waar reiniging moet worden vermeden. Het kleine beetje restmateriaal kan op het bord worden achtergelaten of met een remover worden verwijderd.
Hars geactiveerde flux (RA) biedt uitstekende soldeerbaarheid in een breed scala aan toepassingen. Voor het mooie en om corrosie te voorkomen is het beste om het residu na het solderen te verwijderen
Harsflux (R) of mild geactiveerde harsflux (RMA) kan over het algemeen na het solderen op de printplaat worden achtergelaten, tenzij het er netjes en schoon uit moet zien.
Wateroplosbare flux (OA) is een zeer actieve flux die is ontworpen om gemakkelijk te worden verwijderd met gedestilleerd water. Het kan ook worden verwijderd met isopropylalcohol / isopropanol (IPA). Het is erg belangrijk om in water oplosbare fluxresten te verwijderen, omdat ze zeer corrosief zijn.
Moet ik extra flux toevoegen bij het solderen?
Bij het solderen van een eenvoudige verbinding, zoals 2 draden, of een draad op een contactpunt, zou de flux in fluxkernsoldeer voldoende moeten zijn. Voor complexere soldeertechnieken, zoals slepend solderen van meerdere contactpunten van een opbouwmontage onderdeel, kan extra flux worden toegevoegd. De flux wordt geactiveerd en verbruikt wanneer deze uit de kern vloeit. Als het soldeer verder wordt bewerkt, zoals wanneer je het over meerdere contactpunten sleept, loop je het risico op koude verbindingen of overbrugging zonder extra flux. Hoewel meer flux beter lijkt te zijn, moet je ervoor zorgen dat je flux niet te veel toepast. Overtollige flux moet worden verwijderd, vooral als deze niet volledig op de juiste soldeertemperatuur wordt geactiveerd.

Hoe breng ik extra flux aan?
Flux kan worden aangebracht met een zuurborstel, of worden aangebracht met een naaldflesdispenser of pendispenser. Hoewel je misschien denkt dat meer flux beter is, moet je ervoor zorgen dat je niet te veel flux aanbrengt.
Overtollige flux moet worden verwijderd, vooral als deze niet volledig op de juiste soldeertemperatuur wordt geactiveerd.
Hoe soldeer ik?
- Zorg ervoor dat de te solderen oppervlakken schoon zijn.
- Zet de soldeerbout aan en stel de temperatuur in boven het smeltpunt van je soldeer. 316 ° – 343 ° C is een goede temperatuur om te beginnen voor loodbasis soldeer en 343 ° – 371 ° C voor loodvrij soldeer.
- Houd de punt een paar seconden tegen zowel het lood als het contactpunt/pad. Het idee is om beiden tegelijkertijd op soldeertemperatuur te brengen.
- Raak de soldeerdraad op de contactpunten een paar keer aan totdat het soldeer rond de contactpunten vloeit.
- Controleer de soldeerverbinding om er zeker van te zijn dat het soldeer het contactgebied volledig bedekt. Als het een om een gat gaat, moet het gat gevuld zijn en vormt de soldeerverbinding een kleine piramideachtige vorm.
- Knip indien nodig het draad af. Knip niet in de soldeerverbinding, dit kan de verbinding beschadigen.
- Als je hars geactiveerde flux of waterige flux bevat of als het zichtbaar zijn van het fluxresidu een probleem is, reinig dan het gebied met een fluxverwijderaar.
Zet de soldeerbout aan en stel de temperatuur in boven het smeltpunt van je soldeer. 316 ° – 343 ° C is een goede temperatuur om te beginnen voor loodbasis soldeer en 343 ° – 371 ° C voor loodvrij soldeer.
Je wilt dat de punt heet genoeg is om efficiënt te kunnen solderen. Is de punt te heet dan kan het teveel aan warmte door de snoeren reizen en onderdelen beschadigen ook zal het de levensduur van de punt verkorten.
Hoe onderscheid ik een goede soldeerverbinding van een slechte?
Controleer de soldeerverbinding om er zeker van te zijn dat het soldeer het contactgebied volledig bedekt. Als het om een gat gaat, moet het gat gevuld zijn en vormt de soldeerverbinding een kleine piramideachtige vorm.
Als het de soldeerverbinding van een opbouwmontage onderdeel is, moet het soldeer het pad volledig bedekken en het contactpunt omringen. Het contactpunt mag niet losraken of wiebelen zodra het is gesoldeerd.
Het soldeer mag niet naar andere contactpunten / pads overlopen of deze overbruggen.
Bij gebruik van soldeer op basis van lood moet de soldeerverbinding glanzend zijn. Helaas heeft loodvrij de neiging om een doffere afwerking te hebben, dus glans is in dat geval geen goede indicator.

Hoe kies ik de beste soldeerpunt voor het solderen van elektronica?
Het doel is om de vorm en grootte van de punt af te stemmen op het contactpad. Hiermee kun je het contactoppervlak maximaliseren, zodat u het draad en contact zo snel mogelijk tegelijktijdig kunt verwarmen.
Als je een punt kiest die te groot is, hebt heb je meer puntvolume om te verwarmen, wat het opnieuw verwarmen – de tijd die nodig is om opnieuw op te warmen na het solderen van een verbinding – zal vertragen. Ook loop je het het risico om andere onderdelen en contactgebieden te beschadigen.
Als je een te kleine punt kiest, heb je niet genoeg oppervlak van de punt in contact met het draad of het contactgebied om warmte efficiënt over te dragen. Het zal dus meer tijd kosten, waardoor je langer er aan werkt en daardoor de thermische stress van het onderdeel zou kunnen verhogen.
Zorg ervoor dat je een soldeerbout en punten gebruikt die bedoeld zijn voor elektronica solderen. Punten bedoeld voor andere toepassingen, zoals glas-in-lood, sanitair of zwaar elektrisch werk, zijn over het algemeen veel groter dan wat geschikt is voor elektronica.
Soldeerpunten zijn er in allerlei vormen om afhankelijk van het soldeerwerk het solderen te vergemakkelijken.
Puntig of conisch – Het uiteinde van de soldeerpunt iseen punt of een rond afgevlakt gebied. De grootte wordt bepaald door de diameter van het uiteinde, dus het kan in grootte variëren van 0,1 mm tot 1 mm of groter. Deze punten worden over het algemeen gebruikt wanneer grote nauwkeurigheid nodig is, zoals bij zeer kleine opbouwonderdelen. Ze kunnen lang zijn voor een groter bereik als onderdelen dicht op elkaar zitten, of hebben een kortere micropunt om de hoeveelheid puntmetaal die verwarmt moet worden te verminderen. Dit kan het opnieuw verwarmen versnellen. De uiteinden van de punt kunnen ook gebogen zijn om te voorkomen dat andere onderdelen of contactgebieden worden beschadigd.
Lemmet of mes – Een mespunt wordt meestal gebruikt voor slepend solderen wanneer het soldeer over meerdere contactpunten wordt getrokken. Dit is gebruikelijk bij het solderen van opbouwonderdelen. De grootte wordt gemeten over de lengte van het blad en kan 6,3 mm (1/4″) of groter zijn.

Beitel of schroevendraaier – Met een beitel kun je een groter contactoppervlak verwarmen, dus het is handig voor soldeerverbindingen in een gat. Lengtes kunnen variëren en kunnen ook gebogen zijn zoals met een conische punt. De grootte wordt voornamelijk gespecificeerd als de lengte van het vlakke gebied, maar de diepte of dikte van de punt kan ook variëren. Deze kunnen zo klein zijn dat ze er bijna uitzien als een punt, zoals onder 1 mm, en zo breed als 5 of 6 mm.
Schuine kant – Een afgeschuinde punt heeft een plat ovaal uiteinde dat onder een hoek is geplaatst. Stel je een metalen staaf voor die onder een hoek is doorgezaagd. De grootte wordt bepaald door de diameter van de “staaf” of as en soms de hoek van de afschuining. Een afschuining kan variëren van 1 mm tot 4 mm, of zelfs groter.
Vloeipunt– Een vloeipunt lijkt qua ontwerp op een afgeschuinde punt, maar in plaats van een vlak gebied is het een kleine inkeping of beker. Dit wordt ook wel een “mini-golf punt” genoemd, welke veel gebruikt wordt voor slepend solderen, zoals hieronder uitgelegd.
Mag ik de soldeerbout op maximale warmte instellen om sneller te kunnen solderen?
Zoals bij veel dingen geldt, hoe sneller hoe beter. Professionals zullen de soldeertemperatuur verhogen om de warmtedoorvoer te versnellen. Hierdoor kunnen ze sneller van de ene soldeerverbinding naar de volgende gaan. Het nadeel hiervan, hoe hoger de hitte, hoe korter de levensduur van de punt. Soldeerstations hebben temperaturen die oplopen tot 480 °C, echter is de hoogste temperatuur waar mee je loodvrije draad kunt solderen 400 °C. Daarnaast kan de extra warmte ook onderdelen onnodig belasten, waardoor de kans op uitval van de printplaat in de toekomst toeneemt.
Waarom druipt het soldeer van de soldeerpunt?
Dat is een indicatie dat de soldeerpunt schoongemaakt moet worden, het is dus een “koude” punt (hoewel deze nog steeds erg warm is, dus niet aanraken!). Wanneer flux en oxidatie zich in de loop van de tijd opbouwen, wordt de warmte minder effectief overgedragen en wordt het soldeer niet nat of vloeit het niet goed over de punt. Het soldeer zal wel de neiging hebben om te smelten, maar druppelt gewoon van de punt Dit maakt het moeilijk om op nauwkeurige wijze rondom de contactgebieden te solderen.
Hoe maak je een soldeerbout schoon?
Soldeerstations worden normaal gesproken geleverd met een spons en / of messing droogreiniger. Het doel is om overtollige flux en soldeer uit de punt te verwijderen. Als er te veel flux ontstaat en op de soldeerpunt brandt, zal deze uiteindelijk bevochtigen en onbruikbaar zijn (maar niet noodzakelijkerwijs onherstelbaar).

Tenzij tipreinigingsgereedschappen op de juiste manier worden gebruikt, kunnen ze meer kwaad dan goed doen. Zorg er bij het kiezen van een spons voor dat deze gemaakt is van natuurlijke cellulose (zoals Plato vervangende sponzen). Synthetische sponzen smelten op de soldeerpunt en kunnen de levensduur van de punt verkorten. Gebruik schoon gedestilleerd water. Kraanwater kan mineralen bevatten die zich op de punt kunnen ophopen. Wanneer je de spons verzadigt, wring hem dan uit zodat hij niet druipnat is. Te veel water kan de thermische stress van de tip verhogen en het herstel van de tip vertragen.

Is een messing droogreiniger beter voor het reinigen van soldeerpunten?
Zoals bij bijna alles zijn er voordelen en nadelen.
Voordelen:
- Snel en gemakkelijk te gebruiken.
- Vereist geen water.
- Laat de soldeerpunt niet thermisch schrikken.Nadelen:
- Het is schurend, ook al is messing zachter dan het ijzer aan het uiteinde van de punt.
- Het heeft meer de neiging om de verchroming te krassen, waardoor soldeer de punt niet nat maakt. Daardoor kan corrosie onder de beplating naar binnen kruipen, waardoor de levensduur van de punt wordt verkort.
Vergeet niet om bij het gebruik van een messing droogreiniger een prikkende beweging te gebruiken. Vegen over het oppervlak verhoogt de kans op het rond slingeren van gesmolten soldeer.

Cellulose spons?
Voordelen:
- Het is een effectieve en snelle manier om een tip schoon te maken.
- Ze worden geleverd met verschillende gaten of spleten om het nog sneller en gemakkelijker te maken, en om te voorkomen dat gesmolten soldeer wordt rond geslingerd
Nadelen:
- Koelt de punt af, dus vereist dat de punt weer opwarmt.
- Het kan de punt thermisch laten schrikken, vooral als de spons drijfnat is. Dit kan het tipleven verkorten door dat er microfracturen in de ijzeren beplating ontstaan.
Zorg ervoor dat je een cellulose spons gebruikt die bedoeld is voor het reinigen van soldeerpunten. Cellulose is een natuurlijk materiaal afgeleid van houtpulp. Het zal de soldeerpunt niet beschadigen zoals een synthetische spons dat zou doen.
De spons mag niet drijfnat zijn, alleen licht vochtig. Wring de spons grondig uit na het verzadigen met gedestilleerd water. Gedestilleerd water wordt aanbevolen om minerale opbouw op de soldeerpunt te voorkomen.
Zodra de soldeerpunt is gereinigd, vergeet dan niet om opnieuw een kleine hoeveelheid soldeer aan het uiteinde van de punt aan te brengen. Dit voorkomt dat het werkende uiteinde van de punt, dat van ijzer is, corrodeert wanneer het gedurende een bepaalde periode aan lucht wordt blootgesteld.

Moet ik al het soldeer van de soldeerpunt schoonmaken nadat ik klaar ben met solderen?
Het is gebruikelijk om de soldeerpunt af te vegen voordat je deze weer in de houder plaatst. Wel stelt dit het ruwe ijzer aan het werkende uiteinde van de punt bloot aan de open lucht waardoor deze zal gaan roesten. Dit in combinatie met eventuele restflux en je hebt een soldeerpunt waar voortijdig de gaten in vallen. Voordat je een pauze neemt of klaar bent voor de dag, veeg je de restflux en soldeer af en breng je opnieuw een laag je soldeer aan op het einde van de punt om deze tegen corrosie te beschermen.
Wat kan ik doen om de levensduur van de soldeerpunt te verlengen?
Sinds de overgang van lood soldeer naar loodvrij soldeer is een veelgehoorde klacht dat de punt een kortere levensduur heeft. De hogere temperatuur die nodig is voor loodvrij soldeer in combinatie met flux met een grotere activiteit leidt tot een snellere punt burn-out. Vaak worden de uiteinden zwart, vormen er soldeerdruppels en druppelen deze gewoon van het uiteinde van de punt af. Het kan ook worden aangeduid als een “koude punt”, maar nog steeds erg heet dus zorg ervoor dat je de punt niet met je blote vingers aanraakt!
Soldeerpunten hebben een koperen kern die warmte van het verwarmingselement overdraagt aan het werkeinde (topje van de punt). Omdat koper erg zacht is en gemakkelijk kan worden afgesleten of wegslijt, worden andere metalen op het koper aangebracht om het te beschermen , waaronder een buitenste laag ijzer. Hoewel ijzer erg hard is, zal het uiteindelijk toch corroderen. Bovendien kan het worden bedekt met flux en andere reststoffen , wat ontvochtiging kan veroorzaken. Corrosie en ontvochtiging zullen het solderen vertragen en uiteindelijk het afschrapen van de punt noodzakelijk maken. Hoewel alle soldeerpunten een keer in de prullenbak zullen belanden, zijn er verschillende stappen die je kan nemen om de levensduur van de punt te verlengen:
- Gebruik een lagere temperatuur
- Maak de punt goed schoon
- Vertin de soldeerpunt
- Gebruik speciale reinigingsmiddelen
Wanneer je het soldeerstation gedurende iets meer dan 5 minuten verlaat, schakelt je het uit. Wanneer je het station ingeschakeld laat, blijft de punt op soldeertemperatuur, waardoor de levensduur van de punt verder wordt verkort. Moderne soldeerapparatuur warmt binnen enkele seconden op tot een soldeertemperatuur, dus de tijdsbesparing is de verkorting van de levensduur van de punt niet waard.
Wanneer moet ik de soldeerpunt weggooien?
Wanneer de punt zwart is en ontvochtigt (soldeer kleeft er niet aan), ook wel een “koude punt” genoemd, kan deze over het algemeen worden schoongemaakt en opnieuw worden gebruikt. Zodra er sprake is van putjes en zichtbare corrosie is het tijd voor een nieuwe punt. De buitenkant van een soldeerpunt heeft over de thermisch geleidende koperenkern ijzeren beplating. Dit beschermt het zachte, corrosie gevoelige koper tegen de zure fluxen. Zodra de flux door de gaten in de ijzeren beplating komt, wordt de punt snel wegvreten.
Hoe kan ik corrosie op de printplaat voorkomen nadat ik klaar ben met solderen?
Fluxresten kunnen dendritische (een vertakkende kristalvorming) groei en corrosie veroorzaken op printplaten en PCB-assemblages, dus zorg ervoor dat je het bord op de juiste wijze schoonmaakt. De onderdelen zijn immers vervangen en overtollig soldeer verwijderd…
- Reinig het gebied grondig met een kwalitatieve fluxverwijderaar.
- Houd het printplaatje schuin om de reiniger en resten te laten weglopen.
- Gebruik indien nodig een paardenhaarborstel of pluisvrij doekje om de printplaat voorzichtig te schrobben en spoel het dan af. Als je een doekje gebruikt, zorg er dan voor dat het geen vezels / pluisjes op de printplaat achterlaat, wat later problemen kan veroorzaken.
Dit is een optionele stap voor niet-schone flux, maar nog steeds een goed idee voor printplaatjes met veel onderdelen dicht op elkaar of met hoge voltages. Het is absoluut vereist, ongeacht het fluxtype dat je van plan bent om te gebruiken, op het moment dat er een coating aangebracht gaat worden.

10 tips voor goed solderen
- Begin met een schoon oppervlak
- Stem de grootte van het soldeerdraad af op wat je gaat solderen.
- Stem je soldeerpunt af op wat je gaat solderen.
- Kies geschikte soldeer en flux.
- Houd je punt schoon en vertint.
- Kies een soldeertemperatuur die heet genoeg is om het soldeer efficiënt te smelten, maar niet te heet.
- Houd de soldeerpunt op de contactpunten tot dat beide op temperatuur zijn gebracht.
- Breng voldoende soldeer aan om het te solderen oppervlak te bedekken en het contactpunt te omringen.
- Knip indien nodig de snoeren bij met een scherpe draadtang en knip niet in de soldeerverbinding
- Reinig de printplaat en verwijder fluxresten uit het soldeergebied met een kwalitatieve flux verwijderaar.