Sphero in beweging!

Wat is Sphero?

Sphero is een robotbal met verschillende functies die kunnen worden bediend via mobiele apps, waar in ook door leerlingen zelf computerprogramma’s kunnen worden gemaakt d.m.v. codeblokken of javascript.

Het verschil in de ballen zit hem vooral in de technologie die ze aan boord hebben. Waarbij de Sphero Bolt de meest geavanceerde bal is die o.a. beschikt over een LED matrix en de mogelijkheid om met andere Bolts via infrarood te communiceren.

Kijk in de vergelijking hieronder of klik op deze link voor de verschillende Sphero’s en hun specificaties 

Bekijk, om een goede indruk te krijgen van de Sphero bol, de bijbehorende app en de wijze waarop de leerlingen de bal kunnen programmeren, de introductie van de Sphero Mini Activity kit.

Sphero in de les

Een programmeerbare robotbal met diverse sensoren aan boord waarvan de gegevens geregistreerd en gevisualiseerd worden in een grafiek… Een mooie manier om de leerlingen bij het vak natuurkunde met het onderwerp beweging kennis te laten maken en op andere wijze een deel van de lesstof te behandelen.

De lesstof is verwerkt in “uitdagingen”. Dit zijn kaarten waarop een of meerdere opdrachten staan die moeten worden uitgevoerd. Elke uitdaging borduurt voort op de vorige uitdaging waarbij er steeds een nieuw stukje lesstof aan bod komt.

De Sphero is een eigenzinnige bal. Om de uitdagingen tot een goed eind te kunnen brengen is het dus noodzakelijk dat de leerlingen ervaring hebben opgedaan met het programmeren van de Sphero.

Deze ervaring doen ze op door eerst de opdrachten van de Sphero Mini Activity kit te doorlopen. Met dit als basis kunnen ze vervolgens met een Sphero Bolt de uitdagingen aan gaan!

Door op deze manier met de leerlingen in tweetallen aan de slag te gaan zijn ze op praktische wijze met de lesstof bezig, worden er duidelijke doelen gesteld en wordt er daarnaast ook gewerkt aan 21e eeuwse vaardigheden.

Sphero_uitdagingenkaarten_NaSk

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.