Deze enorme bron van informatie wordt gebruikt om te pleiten voor verandering, beslissingen te rechtvaardigen en het onderbouwen van persoonlijke, landelijke en wereldwijde actieplannen. Met zoveel data om ons heen die op vele manieren wordt gebruikt en misbruikt is het van belang dat leerlingen de data, infographics en visualisaties die ze tegenkomen begrijpen en juist kunnen interpreteren.
Leerlingen moeten dus informatievaardig zijn, een onderdeel van digitale geletterdheid. Dit is belangrijk omdat leerlingen zich voornamelijk op cijfers te lijken concentreren. Als cijfers zijn gekoppeld aan informatie “dan moet het wel een feit zijn” is wat ze denken. Wat leerlingen niet zien is dat cijfers en andere data continue gemanipuleerd worden. In de huidige maatschappij zijn hiervan legio voorbeelden zoals: Brexit, de Amerikaanse presidentsverkiezingen, Cambridge Analytica, klimaatverandering en COVID-19. Het is dus wijs om leerlingen de vaardigheden aan te leren om vraagtekens te zetten bij de data die ze tegenkomen.
Uiteindelijk is het doel om ervoor zorgen dat leeringen de vaardigheden ontwikkelen om data die ze dagelijks tegenkomen of in het nieuws zien overdenken en interpreteren. Ook is het belangrijk dat leerlingen stilstaan bij de data die ze zelf dagelijks genereren.
Microsoft Hacking STEM biedt met behulp van Excel een manier aan om leerlingen te laten ontdekken wat data nu precies is en hoe je dit in de basis kunt organiseren en visualiseren.

Dit wordt gedaan aan de hand van door NASA verstrekte informatie, die op deze manier een andere kijk geeft op de ruimtevaart. De leerlingen worden stap-voor-stap geïnformeerd, krijgen discussiepunten aangeboden en kunnen zelfs een Space Data Badge behalen als ze alle vragen juist beantwoorden.
Downloads
Nederlandstalig
Engelstalig