Arduino blockly met EduKits Code kit

Bij het programmeren van een Arduino denk je al gauw aan insteekbordjes, jumpersnoertjes en het tikken van code in C++. Dit in tegenstelling tot de micro:bit die veel laagdrempeliger is, al allerlei sensoren en actuatoren aan boord heeft en relatief eenvoudig geprogrammeerd kan worden d.m.v. blockcoding waardoor fouten maken ook minder snel voorkomt.

Als je dus als docent laagdrempelig aan de slag wilt gaan met programmeren en eenvoudige succesbeleving wilt dan is de micro:bit een snel gemaakte keuze. Toch hoef je Arduino niet gelijk af te schrijven en zijn er zeker voldoende mogelijkheden om hier met leerlingen mee aan de slag te gaan. Een van deze mogelijkheden is Code kit van Edukits.

Code kit is een block coding app die -net als bij de micro:bit- het programmeren van een Arduino vele malen makkelijker maakt en dus meer toegankelijk voor leerlingen.

Nu kan er direct gesteld worden dat die mogelijkheid al bestond in de vorm van ArduinoBlocks en ArduBlockly, maar dit zijn zeker geen oplossingen die direct geschikt zijn voor het onderwijs.

 In tegenstelling tot de twee eerder genoemde block coding apps is het de eenvoud en de User Interface die Code kit aantrekkelijk maakt voor leerlingen en je kunt in principe direct van start. Bij zowel het gebruik van de web-app als de desktop-app is er geen account vereist en enkel bij de desktop-app moet er software worden geïnstalleerd. Deze is zowel beschikbaar voor Windows als Mac OSX.

De functionaliteit

  • Je kunt een gemaakt programma opslaan (dit is geen .ino, maar .cdk bestand)

  • Je kunt een eerder opgeslagen programma openen (alleen een .cdk bestand, geen .ino bestand)

  • Je kunt een programma downloaden als .ino bestand

  • Je kunt de programmacode eenvoudig kopiëren

Bij de instellingen kun je instellen:

  • voor welke Arduino het programma bedoeld is

  • lichte of donkere modus

  • geavanceerde modus

Interessant -waarbij je ook de focus op het onderwijs terugziet- is de mogelijkheid om blocks in het blockmenu te verbergen en zo de leerlingen een meer eenvoudige programmeeromgeving te bieden. Bijzonder is dan weer wel dat op de desktop-app  deze mogelijkheid ontbreekt.

Bij de web-app moet je het .ino bestand downloaden om deze vervolgens met de desktop-app te kunnen uploaden naar de Arduino. Hier zit ook gelijk het verschil met de desktop-app, deze heeft namelijk de mogelijkheid om een programma direct naar de Arduino te uploaden.

Waar je bij de web-app uit een redelijke lijst met Arduino types kunt kiezen is het op de desktop-app zo dat uploaden alleen mogelijk is naar de Arduino Uno of Nano.

Web-app

Desktop-app

EduKits zet met de Code kit een mooie stap om programmeren op een Arduino meer toegankelijk te maken voor mensen met weinig programmeerervaring.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.